Linux Palvelimet Tehtävä 1

Tehtävänanto

a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa. Tämä kohta ei edellytä asentamista – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).

c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.

d) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin.

f) Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä)

a) Linux-livetikun teko

Heti ensimmäiseksi menen Tero Karvisen kotisivulle katsomaan kurssin aikataulua ja läksyjä (http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-4-ti-ja-5-to-alkusyksy-2017-5-op). Linux-livetikun tekemiseen tarvitaan tietysti Linux käyttöjärjestelmä ja muistitikku. Tässä tapauksessa käyttöjärjestelmäversiona on Xubuntu 16.04 LTS. Kyseisen käyttöjärjestelmän levykuvan xubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso löytää Tero Karvisen kotisivuilta Linux palvelimet -kurssin aikatauluista. Lataan tiedoston ja samalla varmuuskopioin omat tiedostoni ulkoiselle kovalevylle tietokoneeltani kaiken varalta. Läppärini on Asus X555LJ, jossa on Windows 10 käyttöjärjestelmä. Menen varmuuskopioinnin asetuksiin ja varmuuskopioin tiedostoni ulkoiselle kovalevylle, jossa on tilaa 1 TB.

2017-08-24

Varmuuskopioituani tiedostot käyn lataamassa UNetbootin -sovelluksen Linux livetikkua varten. Kiinnitän muistitikun koneeseeni. Muistitikkuni on 32 GB suuruinen, joten Xubuntu mahtuu siihen hyvin, koska se vie tilaa vain noin 1,5 GB. Teron kotisivuilta löytyy linkki UNetbootin kotisivuille. Lataan sivulta UNetbootin Windowsille, koska tietokoneessani on Windows käyttöjärjestelmä. Asennettuani UNetbootinin aukeaa kyseinen ikkuna:

2017-08-24 (1)

Valitsen UNetbootin sovelluksesta levykuvan, jonka latasin: xubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso. USB-asema oli automaattisesti määritetty muistitikulle. Klikkasin OK ja asennus alkoi. Kun levykuvan asennus muistitikulle oli valmis tuli seuraavanlainen ikkuna:

2017-08-24 (2).jpg

Koneen voi nyt käynnistää uudelleen ja valita BIOS boot menusta USB boottauksen. Boot menuun pääsee Windows 10:stä valitsemalla asetuksista käynnistyksen lisäasetukset. Ohje kuinka tämä tehdään löytyy sivulta: https://www.howtogeek.com/126016/three-ways-to-access-the-windows-8-boot-options-menu/

Ohje löytyy sivun loppupuoliskolta. Ohessa myös kuva, josta asetus löytyy.

Screenshot_2017-08-24_15-49-38.jpg

Boot menusta valitsin käynnistys tavaksi USB-muistitikun (Käytä laitetta).

20170824_175417.jpg

Hetken kuluttua tuli lista vaihtoehtoja:

20170824_182605.jpg

Valitsin Try Xubuntu without installing -vaihtoehdon, koska käyttöjärjestelmää voi käyttää samalla kun esimerkiksi asentaisi käyttöjärjestelmän pysyvästi koneella. Tällä hetkellähän Xubuntu toimii muistitikun kautta. Xubuntu käynnistyi onnistuneesti, mutta näppäimistön jouduin vaihtamaan suomenkieliseksi.

Screenshot_2017-08-26_13-37-40.jpg

Kirjoitin Xubuntun hakukenttään Keyboard ja vaihdoin sieltä Layoutkohdasta Keyboard layout -kohtaan Finnish.

Linux-livetikku on nyt tehty ja lisäksi testattu koneella toimivaksi.

b) Koneen rauta

Valitsin Xubuntun valikosta (vasen yläkulma) Terminal Emulatorin. Kirjoitan siihen “sudo lshw -short -sanitize“. Komento listaa kaikki koneen tiedot.

cmd.jpg

c) Kolmen ohjelman asennus

Tero Karvisen kotisivuilta http://terokarvinen.com/2008/commands-for-admin-4 löytyy komentoja, joilla ohjelmia voidaan asentaa. Ohjelman asennukseen käytettävä komento on: “$ sudo apt-get install ‘ohjelma‘ “. Avataan Terminal Emulator ja kokeillaan komentoa. Asennan kuvankäsittelysovelluksen GIMP, joten komento näin ollen on: “$ sudo apt-get install gimp“. Kone vielä kysyy halutaanko varmasti jatkaa ohjelman asennusta:Do you want to continue? [Y/n]“. Kirjoitetaan y eli yes ja Enter. Ohjelma asentui onnistuneesti sekä se toimii.

Screenshot_2017-08-26_13-41-32.jpg

Seuraavaksi asennan VirtualBox -ohjelman, jolla voi luoda oman virtuaalikoneen. Komento on: “$ sudo apt-get install virtualbox“.

Screenshot_2017-08-26_13-51-46.jpg

Kolmas ohjelma, jonka asennan on mediasoitin VLC. Ensiksi täytyy hakea päivitykset, jotta ohjelman saa asennettua. Komento päivityksille on sudo apt-get update“, jonka jälkeen komento “$ sudo apt-get install vlcasentaa onnistuneesti VLC Media Player -ohjelman.

vlc.jpg

d) Lisenssit asennetuissa ohjelmissa

Kaikki asentamani ohjelmat (GIMP, VirtualBox ja VLC) käyttävät GNU General Public Lisenssejä eli niitä voi kuka tahansa käyttää, kopioida, muuttaa ja jakaa edelleen. Myös lähdekoodin pitää olla löydettävissä ja sitä voi tarkastella.

Käyttämiäni ohjelmia ja niitä vastaavia vapaita Linux-ohjelmia:

Spotify – musiikkisoitin – Myös Linuxille

WhatsApp – viestisovellus – Myös Linuxille

MS Office – tuottavuustyökalut – LibreOffice

Google Chrome – Web-selain – Chromium

Dropbox – pilvitallennus – Myös Linuxille

Freedome – VPN – Bitmask

GIMP – kuvankäsittely – Myös Linuxille

Outlook – sähköpostiohjelma – Thunderbird

 

Lähteet

Tehtävänanto: http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-4-ti-ja-5-to-alkusyksy-2017-5-op

Levykuva: xubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso

Raportointiohje: http://terokarvinen.com/2006/raportin-kirjoittaminen-4

Xubuntu: https://xubuntu.org/

UNetbootin: https://unetbootin.github.io/

GNU GPL lisenssi: https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html

 

MUUTA

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Linux Palvelimet Tehtävä 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s